Home » , , , » GÜN HEP 24 SAAT MİYDİ?

GÜN HEP 24 SAAT MİYDİ?


GÜN HEP 24 SAAT MİYDİ?


24 saat kalıbı bizim kültürümüz, biyolojimiz ve teknolojimiz için kalıplaşmış bir yapı olarak "bir gün" demekti. Halbuki bu her zaman böyle değildi…

Dünyada "bir gün", geçen saniyeler, dakikalar ve saatler olarak yaklaşık 4-5 milyar yıldır sürekli artan bir kavram ve bunun bütün sorumlusu olarak görülen şey ise:  Ay

Ay'ın Dünya'nın dönüş hızını yavaşlatma kuvveti günlerin daha da uzamasına sebep olmakta ve Monash Üniversitesi bilim adamı Dr Rosemary Mardling'e göre Ay oluşumunu tamamladığı yani Dünyamız etrafında gezegen olarak dönmesine başladığı dönemlerde Dünya kendi ekseni etrafında daha hızlı dönmekte idi.

Peki bir Ay'ın bizi yavaşlattığını nereden biliyoruz?

Bir odanın ortasında bir sandalyeye oturan ve sürekli dönen birini elinizle yavaşlatmak istediğinizde siz de onunla birlikte bir miktar hareket edeceksinizdir ve bu da bizi açısal momentum yasalarına göre bir miktar hareket ettirerek yerimizden oynatacaktır.

İşte bu da tam olarak Dünya ve Ay arasındaki etkileşimi temsil etmektedir. Aynı şekilde dönen bir sandalyeyi durdurmaya çalışan bir el gibi açısal momentum ile Ay da Dünya üzerinde bir kuvvet uygulayarak, açısal momentumla Dünya'nın dönüş kuvvetinden ayın yörüngesine doğru transfer etmektedir.

Mardling: "Bunu yaparken, Dünya bir miktar yavaşlıyorken, Ay da yılda 2 santimetre olmak üzere Dünyadan uzaklaşmakta.Ve her yüzyılda bir Dünya'nın dönüşü 2 milisaniye yavaşlamakta.. "

Dinazorların Zamanı

Dinazorların var olduğu dönemde bir gün 21 saat miydi?

Dinazorların 100 milyar yıl önce var olduğunu biliyoruz ve yapılan hesaplamalar, uygulanan kuvvetle o günden bugüne eklenen zamanın 2.000 saniyeye tekabül ettiği bilinmekte; ki bu da 1 saatten daha az bir süre demektir.

Fakat hesaba o dönemlerde Ay'ın Dünyayı yavaşlatma kuvvetinin daha fazla olacağını ve bazı coğrafik bulguları katacak olursak, Mardling 620 milyon yıl önce Dünyada bir günün 21 saat olduğunu belirtmekte.

Dinozorların yaşadıkları Mezozoik dönem 250 milyon yıl ve 65 milyon yıl önceki dönemi kapsadığından bir günün 21 saat değil de 23 saat olabileceği hesaplanmış ve Mardling'e göre o dönemde Ay daha yakın olduğundan bir gün daha kısaydı..

Depremlerin gün süresine etkisi

Büyük depremler gün süresini mutlaka bir şekilde etkilemiştir. Dünya'nın milyonlarca belki milyarlarca ufak tuğlalardan oluştuğunu düşünün.  Ve yine dönen bir sandalyeye yerleştirdiğinizi hayal edin. Ufak bir sarsıntı ile eksenin değişebileceğini tahmin edebilirsiniz.

Tıpkı örnekteki gibi depremlerin de eksen hareketine etkisi vardır. Daha önceden de belirtildiği gibi eksen hareketinin değişmesi gün süresini de etkiler fakat Dünya'nın ne kadar büyük olduğunu göz önünde bulundurursak, ufak depremlerin fark edilebilinir etkiler yaratması zordur.

Gelecekte "bir gün"

Teorilere göre Ay'ın Dünya etrafında dönüşünün sona ermesi için daha milyar yıllar gerektirmekte. Mardling'e göre bu sürecin bitmesi halinde "1 Gün" Ay takvimine göre "1 Aya" denk gelecektir. Bu da Ay'ın dünya etrafındaki dönüşünü 45 günde tamamlayacağı anlamına gelmektedir.  Bu, Dünya'nın Ay'ın sadece bir yüzünü görmesi demektir.

Bunun olabilmesi için o kadar uzun bir zaman gerekmedir ki, Güneş o dönemlerde kıpkırmızı  büyük bir top olacaktır. Ayrıca insanlar hala yaşıyorlarsa, emin olun o dönemlerde günün uzunluğunu araştırmaktan daha büyük sorunları olacaktır..


Share this article :

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

 
Copyright © 2011. ATLAS . All Rights Reserved
Company Info | Contact Us | Privacy policy | Term of use | Widget | Advertise with Us | Site map
Template Modify by Creating Website. Inpire by Darkmatter Rockettheme Proudly powered by Blogger